Військовий берет — що це, види та як вибрати?

Військовий берет — що це, види та як вибрати?

Що таке військовий берет?

Військовий берет — це невіддільний символ армійської уніформи, який не лише слугує головним убором для військовослужбовців, а й є важливим елементом візуальної ідентифікації різних військових підрозділів. Він став частиною парадної військової форми в багатьох країнах світу, включно з Україною.

Історія появи беретів

Історія появи військових беретів на території України тісно пов’язана з військовими традиціями та бойовою історією країни. У різні періоди часу берети використовувалися в різних військових підрозділах, маючи свою символіку та функціональне значення.

У XVI-XVII століттях з’явилася уніфікована військова форма одягу. Полководцям потрібно було розрізняти армійські підрозділи один від одного. Таким чином виникла різнобарвна форма, кожен колір якої вказує на приналежність до певного типу військ. 

Берети не стали винятком. Вони набули значного поширення під час Другої світової війни, поширившись по всій Європі, зокрема й в Україні. 

Як носити армійський берет

Носити армійський берет — означає дотримуватися певних правил. Його носять з обов’язковим урахуванням встановлених стандартів і норм, що надає солдату певного стилю і підкреслює його приналежність до військової спільноти.

Військовий головний убір потрібно надягати таким чином, щоб він не закривав повністю лоб, а лише трохи його прикривав. Правий край виробу має бути спрямований донизу. Стяжки для регулювання розміру мають бути ззаду.

Особливості беретів для різних військ України

Берети для різних українських військ мають свої унікальні особливості. Вони розрізняються не тільки за кольором, а й за формою, символікою та приналежністю до конкретних батальйонів, полків або військових частин.

У кожних типах військ використовується своя модель, яка відрізняється за формою, кольором, декоративними елементами.

Щоб купити берет ДШВ, морської піхоти (МП), сил спеціальних операцій (ССО), армійський або загальновійськовий, слід звернутися до спеціалізованого магазину військового одягу. Досвідчені консультанти допоможуть вам підібрати необхідний атрибут армійської форми. 

Види армійських беретів

Класифікувати ці вироби можна за багатьма критеріями. Нижче наведемо характеристику головних уборів за двома найпопулярнішими пунктами — за формою і за кольором.

За формою

Головні убори поділяють на два типи: безшовні та шовні:

  • безшовні — являє собою суцільний виріб із вовни без використання швів. Регулювання розміру відбувається завдяки утяжкам, які розташовані на задньому боці виробу;
  • шовні — виготовляються з валяної вовни, складаються з двох частин, які зшиті між собою. Така модель менше деформується і довше тримає первісну форму.

Армійські берети також поділяються за формою залежно від виду військ. Наприклад, берет загальновійськовий, берет десантно-штурмових військ (ДШВ), берет ССО, берет МП — кожен з них має унікальну форму, що відповідає своєму призначенню.

За кольором

Колір головного убору також є важливим критерієм при виборі. Різні відтінки можуть вказувати на приналежність до певних військових частин або ступінь військового звання.

Залежно від типу підрозділу, військовослужбовці Збройних сил України носять головні убори таких кольорів:

Темно-бордовий — характерна деталь форми десантно-штурмових військ. Цей відтінок також називають як колір “марун”.

Морська хвиля — головні убори синьо-зеленого кольору носять морські піхотинці.

Світло-оливковий — універсальний колір, який використовується бійцями різних формувань Збройних сил.

Світло-сірий – колір Сил Спеціальних Операцій, носять спецпризначенці.

Сіро-синій (його ще називають “грозове небо”) — такі вироби носять представники Повітряних сил України.

Темно-синій — характерний елемент одягу Військово-морських сил.

Яскраво-червоний — такі головні убори використовуються службовцями ракетних і артилерійських військ.

Пурпуровий — вироби цього відтінку використовують представники Президентського полку.

Військовий інтернет-магазин Patriots Protection пропонує моделі для різних збройних формувань України. Ви зможете придбати виріб саме того кольору, який використовується у вашому підрозділі. 

Як обрати якісний військовий головний убір?

Під час вибору військового берета слід звертати увагу на якість матеріалів, з яких він виготовлений, а також на його відповідність стандартам і вимогам військової уніформи. 

Сучасні головні убори виготовляють із валяної овечої вовни, яка має водопропускну здатність і не дає змоги шкірі голови спітніти. При покупці також необхідно враховувати критерій кольору моделі. Вибирайте відповідний відтінок для того роду військ, у якому несете службу. 

Купити берет військовий — значить придбати не просто головний убір, а частину військової історії та традиції. Дотримуючись правил носіння і вибираючи модель відповідно до конкретних характеристик, ви зможете доповнити свій вигляд і висловити свою прихильність військовій службі.

тимчасово 
не приймаємо замовлення

Але скоро ми відновимо роботу

Залиште ваш email і ми сповістимо вас про відкриття